Counseling-Coaching-Energie-Tarot-Essentiele Olien
Praktijk voor Bewustwording en Inzicht & Essentiële Oliën | praktijk@anja-elbers-brinkhof.nl
Essentiële oliën

Ik gebruik in mijn praktijk en uiteraard ook voor mijzef en mijn gezin essentiële oliën om heling op fysiek, emotioneel, spiritueel en mentaal vlak te bevorderen. Ik gebruik ze voor veel alledaagse kwaaltjes en serieuzere gezondheidproblemen. Bovendien bevorderen de oliën de ontwikkeling van de intuïtie en maakt bewust van de subtiele signalen in en om je heen waardoor je je bewustzijn verhoogt. Essentiële oliën kunnen ook preventief werken om blokkades in het energiesysteem op te lossen zodat een disbalans in het fysieke lichaam niet ontstaat. De essentiële oliën zijn een prima aanvulling bij coaching en energetische behandelingen.

Over de hele wereld vindt u een grote verscheidenheid aan planten in verschillende formaten, kleuren en met verschillende geuren. In elk van deze planten zitten bestanddelen die met het blote oog meestal niet zijn waar te nemen. Maar je kunt ze meestal wel ruiken.

Ze zitten verstopt in zaden, schors, stelen, wortels, schillen, bloemen, bladeren en andere delen van planten. Deze aromatische bestanddelen zijn zeer geconcentreerd en krachtig. Wij noemen dit essentiële olie. Met andere woorden: een zeer geconcentreerd extract uit planten.

Een essentiële olie bestaat uit verschillende natuurlijke chemische bestanddelen. De puurheid en de therapeutische waarde van de chemische bestanddelen worden door een aantal variabelen beïnvloed. Het deel van de plant waar de oliën worden geproduceerd, de toestand van de grond, mest, de geografische regio, het klimaat, de hoogte, het oogstseizoen en de methode van destilleren. Al deze factoren zijn van invloed op de werking en de kracht van de olie. Naast de voordelen voor de planten en het feit dat ze heerlijk ruiken voor mensen, zijn essentiële oliën al heel lang in gebruik bij de mens. Oude beschavingen zoals bijvoorbeeld de Egyptenaren gebruikten essentiële oliën ook al.

Hoe worden essentiële oliën geproduceerd?

Heeft u wel eens gekeken naar de schil van bijvoorbeeld een sinaasappel of een citroen? Als je de schil samen knijpt, dan zie je kleine bolletjes de lucht in schieten. Dit zijn de essentiële oliën in de schil van een citrusvrucht. Via een koude persing worden oliën gewonnen uit citrusvruchten.

Andere essentiële oliën worden via een stoom destillatie proces gewonnen. De bladeren, bloemen, zaden, pitten etc. worden verzameld in een extractiekamer. Via een andere kamer wordt water verhit. De stoom die daardoor ontstaat wordt naar de extractiekamer geblazen onder het plantmateriaal. De stoom die opstijgt neemt de oliën mee naar boven. De stoom en de olie worden opgevangen en geleid naar een andere kamer en vervolgens worden zij daar van elkaar gescheiden. Water en olie mengen zich immers niet.

Essentiële oliën zijn in staat om de meeste schimmels, bacteriën en virussen uit te schakelen. Zij hebben nl. het vermogen om door de celmembraan heen te dringen om zo de stofwisseling in de cel te beïnvloeden. Antibiotica kan dat niet. Essentiële oliën kunnen dit wel omdat ze een vetminnend karakter hebben (lipofiel) en omdat ze bestaan uit zeer kleine moleculen. Een voorbeeld: de beschermende samenstelling

On Guard: Deze werkt heel goed in de diffuser om de lucht te zuiveren. On Guard ondersteunt het immuunsysteem, zuivert de lucht, desinfecteert oppervlakken, zuivert de huid en bevordert de bloedcirculatie. On Guard is een samenstelling van: sinaasappel, kruidnagel, kaneel, eucalyptus en Rozemarijn.

Waarvoor gebruik je essentiële oliën?

De oliën kunnen elk apart (enkelvoudig) worden gebruikt of in een samenstelling d.m.v. 1 van de volgende drie methoden: Aromatisch (de geur opsnuiven door een druppel op de hand of in een diffuser), Op de huid inwrijven (Topisch) en Inwendig. Let op: Niet alle oliën kunnen ingenomen worden. Experimenteer daar nooit mee, maar vraag om deskundige hulp of zoek het op in het boek Modern Essentials.

Essentiële oliën kun je gebruiken voor een groot aantal lichamelijke, emotionele en mentale problemen. En, zoals bovenaan deze pagina al beschreven, ook op spiritueel gebied.

Het gebruik van essentiële oliën is heel zuinig, vaak is 1 druppel al genoeg.

Op de flesjes essentiële oliën staat altijd duidelijk aangegeven, hoe u de essentiële olie kunt toepassen (Aromatisch, Topisch of Inwendig). Lees het etiket zorgvuldig en let altijd goed op, dat je 100% natuurlijke essentiële oliën gebruikt.

Mijn voorkeur gaat uit naar de essentiële oliën van dōTERRA. De betekenis van deze naam is Geschenk van de Aarde.

Deze oliën zijn 100% puur en ondergaan een uitgebreide testprocedure waardoor de essentiële oliën constant in hun therapeutische waarde zijn. De tweede reden waarom ik de oliën van DoTERRA gebruik is omdat DoTERRA aan Co Impact sourcing doet. Plantmateriaal wat nodig is om essentiële oliën te produceren is meestal afkomstig uit een ontwikkelingsland. DoTERRA investeert in deze landen door banen te creëren en samenwerkingsverbanden aan te gaan met de lokale bevolking voor de lange termijn. doTERRA werkt Fair Trade.

Essentiële oliën zijn niet bedoeld om in de ogen, neus of oren te doen. Een aantal oliën zoals bijvoorbeeld oregano of cassia kunnen ongemakken met zich meebrengen, vooral bij kinderen of bij mensen met een gevoelige huid. Gebruik in die gevallen dan een natuurlijk basisolie zoals bijvoorbeeld kokosolie om de olie te verdunnen Wanneer een olie te sterk voor u is, niet afspoelen of afvegen met water. Gebruik kokosolie om te verdunnen.

 

Een handig boek om je te onderwijzen bij het gebruik van essentiële oliën is het boek "Modern Essentials". Hier staan verschillende oliën in (enkelvoudig en samengesteld) beschreven op samenstelling en toepasbaarheid. Ook staan er verschillende kwalen in omschreven en daarbij de essentiële oliën die u zou kunnen toepassen voor ondersteuning. Verkrijgbaar bij www.foroils.com.

 

Disclaimer

Ik ben geen dokter en ik adviseer mensen ook niet om zelf voor dokter te spelen. Heeft u een medische aandoening en gebruikt u medicijnen of bent u in verwachting? Overleg dan altijd eerst met uw arts of verloskundige voordat u essentiële oliën gaat gebruiken.

De essentiële olie bestaat namelijk uit natuurlijke chemische bestanddelen en die kunnen invloed hebben op andere medicijnen die u gebruikt.

Een essentiële olie is bedoeld ter ondersteuning van uw gezondheid. Ik wil dan ook niet claimen dat een essentiële olie een ziekte of aandoening voorkomt, geneest of behandelt. De tips die ik via deze website geef betreffen persoonlijke ervaringen.

Het gebruik van essentiële oliën is voor eigen risico.

Houd essentiële oliën altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

^